2009-04-25 11:36:22     u-boot not coming up on bf526 ezbrd.

Document created by Aaronwu Employee on Sep 18, 2013
Version 1Show Document
  • View in full screen mode

2009-04-25 11:36:22     u-boot not coming up on bf526 ezbrd.

V Hemanth Kumar (INDIA)

Message: 73225   

 

I used the bfin ldr utils (bfin-uclinux-ldr) to boot the uboot on BF526 ez board (9600 baud). After the dxe blocks gets loaded successfully the uboot prompt doesn't come up (with minicom and all possible baud rates). What could be wrong?

 

Because of this problem, I downloaded the u-boot-bf526-ezkit-para-2008R1.5.ldr file and flashed this using VDSP flash programmer. The flash gets programmed well and good. But when I do a reset (with BMODE=1, flash boot) nothing comes up. I don't see the uboot prompt over the uart.

 

I tried flashing u-boot.bin, u-boot.ldr, u-boot.ldr.hex into parallel flash by compiling the uboot source, but none helped.

 

Is there any switch or jumper settings which needs to be configured?

 

Please provide me with your inputs on what could be wrong.

 

 

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-04-25 13:02:47     Re: u-boot not coming up on bf526 ezbrd.

Robin Getz (UNITED STATES)

Message: 73227   

 

V:

 

Did you read:

 

https://docs.blackfin.uclinux.org/doku.php?id=hw:boards:bf526-ezbrd#setup

 

https://docs.blackfin.uclinux.org/doku.php?id=bootloaders:u-boot:loading#troubleshooting

 

-Robin

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-04-25 19:29:43     Re: u-boot not coming up on bf526 ezbrd.

Mike Frysinger (UNITED STATES)

Message: 73232   

 

use 115200 baud

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-04-27 13:20:18     Re: u-boot not coming up on bf526 ezbrd.

V Hemanth Kumar (INDIA)

Message: 73301   

 

Mike: I tried with windows ldr viewer 9600 for loading dxe and 115200 for hyper terminal, but no luck. One point I missed is, I do not get the feedback response after the dxe loading is done. Does this indicate some error? Please find the attached snapshot of ldrviewer after dxe loading. (filename: bf526-ezbrd-ldrviewer.JPG)

 

Robin: I have followed both the document links. The switch & jumper settings are same as mentioned in the link. According to the Trouble shooting section, I get few (3) unprintable characters when I press space bar (" "), which indicates board is fine. But not sure what could be the problem?

 

Is there any other way to bring up uboot? (Uart boot is not helping)

 

Please guide.

 

bf526-ezbrd-ldrviewer.JPG

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-04-27 13:25:51     Re: u-boot not coming up on bf526 ezbrd.

Mike Frysinger (UNITED STATES)

Message: 73304   

 

i said use 115200 baud, not 9600

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-04-27 13:48:16     Re: u-boot not coming up on bf526 ezbrd.

V Hemanth Kumar (INDIA)

Message: 73309   

 

Just now tried with 115200 baud it is not working.

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-04-28 10:01:17     Re: u-boot not coming up on bf526 ezbrd.

V Hemanth Kumar (INDIA)

Message: 73370   

 

Any help on this?

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-04-28 10:33:38     Re: u-boot not coming up on bf526 ezbrd.

Robin Getz (UNITED STATES)

Message: 73374   

 

Hemanth:

 

Follow:

 

https://docs.blackfin.uclinux.org/doku.php?id=bootloaders:u-boot:loading#troubleshooting

 

And tell us which works/fails.

 

-Robin

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-05-07 12:24:47     Re: u-boot not coming up on bf526 ezbrd.

V Hemanth Kumar (INDIA)

Message: 73826   

 

The problem is not with the board but with the images.

 

The "u-boot-bf526-ezkit-uart-2008R1.5.ldr" and "u-boot-bf526-ezkit-para-2008R1.5.ldr" images at http://blackfin.uclinux.org/gf/project/u-boot/frs/ does not work.

 

I downloaded the "u-boot-trunk-svn.src.tar.bz2" and build a image for uart/para boot. It works !!

 

I feel the "u-boot-bf526-ezkit-uart(and para)-2008R1.5.ldr" should be removed from the link. The working images needs to be uploaded else its a pain to debug these issues.

 

Please find the u-boot images (attachment) which works for my BF526 EZBRD.

 

Thanks Robin/Mike for the help.

 

~~~~~

 

I faced one problem, while compiling the "u-boot-trunk-svn.src.tar.bz2" with the latest tool chain it gives the below error:-

 

/*****************************************/

 

bfin-uclinux-objcopy --gap-fill=0xff -O binary u-boot u-boot.bin

tools/envcrc common/env_common.o --binary > env-ldr.o

bfin-uclinux-ldr -T bf526-0.0 -c u-boot.ldr u-boot --bmode PARA --use-vmas --initcode cpu/blackfin/initcode.o --punchit $((0x4000)):$((0x2000)):env-ldr.o  -J

create: invalid option -- J

bfin-uclinux-ldr: Unknown option 'J' or argument missing

 

Backtrace:

bfin-uclinux-ldr[0x8049d7a]

bfin-uclinux-ldr[0x804a718]

bfin-uclinux-ldr[0x804ae27]

/lib/libc.so.6(__libc_start_main+0xdc)[0x4b9e6dec]

bfin-uclinux-ldr(wait+0x35)[0x8049571]

make: *** [u-boot.ldr] Error 1

 

/*********************************************/

 

I have to explicitly fire the below command to generate the ldr files:-

 

bfin-uclinux-ldr -T bf526-0.0 -c u-boot.ldr u-boot --bmode PARA --use-vmas --initcode cpu/blackfin/initcode.o --punchit $((0x4000)):$((0x2000)):env-ldr.o

 

 

u-boot-bf526-ezbrd-para-svn-1867.ldr

u-boot-bf526-ezbrd-uart-svn-1867.ldr

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-05-07 13:47:58     Re: u-boot not coming up on bf526 ezbrd.

Mike Frysinger (UNITED STATES)

Message: 73829   

 

they worked fine at the time of release.  we dont go and retroactively change a release.

 

as for your error, read the FAQ.  you cannot mix toolchain and u-boot versions.

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-05-08 12:16:57     Re: u-boot not coming up on bf526 ezbrd.

Robin Getz (UNITED STATES)

Message: 73894   

 

I just tried the files - and they work for me.

 

It could be they don't work on newer hardware due to changes - what is the version of the hardware you are using?

 

-Robin

Outcomes