[#4808] BFLLCD card don't work on BF526-EZBRD

Document created by Aaronwu Employee on Aug 30, 2013
Version 1Show Document
  • View in full screen mode

[#4808] BFLLCD card don't work on BF526-EZBRD

Submitted By: Vivi Li

Open Date

2009-01-15 05:42:16     Close Date

2009-03-31 22:50:19

Priority:

Medium     Assignee:

Michael Hennerich

Status:

Closed     Fixed In Release:

N/A

Found In Release:

N/A     Release:

Category:

N/A     Board:

N/A

Processor:

BF526     Silicon Revision:

Is this bug repeatable?:

Yes     Resolution:

Rejected

Uboot version or rev.:

    Toolchain version or rev.:

gcc4.1-2008_Dec_12

App binary format:

N/A     

Summary: BFLLCD card don't work on BF526-EZBRD

Details:

 

In BF526-EZBRD and BFLLCD add-on card, set switches and jumpers according to wiki "Blackfin Landscape LCD EZ-Extender".

Boot kernel on BF526-EZBRD, I can see nothing from LCD and can not telnet to it.

Config file is attached.

 

Bellow is the u-boot setting of BF526-EZBRD.

--

U-Boot 2008.10-svn1600 (ADI-2009R1-pre) (Jan 14 2009 - 11:17:22)

 

CPU:   ADSP bf526-0.0 (Detected Rev: 0.0) (parallel flash boot)

Board: ADI BF526 EZ-Board board

       Support:   blackfin.uclinux.org/

Clock: VCO: 400 MHz, Core: 400 MHz, System: 80 MHz

RAM:   64 MB

Flash:  4 MB

In:    serial

Out:   serial

Err:   serial

Net:   Blackfin EMAC

MAC:   00:E0:FE:3B:1A:0F

Hit any key to stop autoboot:  0

bfin>

bfin> print

bootargs=root=/dev/mtdblock0 rw clkin_hz=25000000 earlyprintk=serial,uart1,57600 console=ttyBF0,57600

baudrate=57600

loads_echo=1

autoload=no

rootpath=/romfs

hostname=bf526-ezbrd

loadaddr=0x1000000

ubootfile=u-boot.ldr

update=tftp $(loadaddr) $(ubootfile);protect off 0x20000000 0x2003FFFF;erase 0x20000000 0x2003FFFF;cp.b $(loadaddr) 0x200000)

addip=set bootargs $(bootargs) ip=$(ipaddr):$(serverip):$(gatewayip):$(netmask):$(hostname):eth0:off

ramboot=tftp $(loadaddr) uImage;run ramargs;run addip;bootm

nfsargs=set bootargs root=/dev/nfs rw nfsroot=$(serverip):$(rootpath),tcp,nfsvers=3

nfsboot=tftp $(loadaddr) vmImage;run nfsargs;run addip;bootm

flashboot=bootm 0x20100000

ethact=Blackfin EMAC

ethaddr=00:E0:FE:3B:1A:0F

bootdelay=2

bootfile=uImage

gatewayip=10.100.4.174

netmask=255.255.255.0

ramboot_linux=tftp $(loadaddr) linux;run addip;boote

bootcmd=run ramboot

serverip=10.100.4.174

ipaddr=10.100.4.50

ramargs=set bootargs root=/dev/mtdblock0 rw clkin_hz=25000000 console=tty0 console=ttyBF0,57600

stdin=serial

stdout=serial

stderr=serial

 

Environment size: 1062/8188 bytes

bfin>

--

 

 

--

test@Linux123-ViviLi:/tftpboot> ping 10.100.4.50

PING 10.100.4.50 (10.100.4.50) 56(84) bytes of data.

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=6 ttl=64 time=0.063 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=7 ttl=64 time=0.061 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=8 ttl=64 time=0.062 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=9 ttl=64 time=0.061 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=10 ttl=64 time=0.060 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=11 ttl=64 time=0.061 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=12 ttl=64 time=0.061 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=13 ttl=64 time=0.061 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=14 ttl=64 time=0.059 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=15 ttl=64 time=0.061 ms

 

--- 10.100.4.50 ping statistics ---

15 packets transmitted, 10 received, 33% packet loss, time 14000ms

rtt min/avg/max/mdev = 0.059/0.061/0.063/0.001 ms

test@Linux123-ViviLi:/tftpboot>

test@Linux123-ViviLi:/tftpboot>

test@Linux123-ViviLi:/tftpboot> telnet 10.100.4.50

Trying 10.100.4.50...

--

 

Follow-ups

 

--- Michael Hennerich                                        2009-01-16 05:20:00

Assign to me.

-Michael

 

--- Michael Hennerich                                        2009-01-22 12:11:44

I'm sure this is a kernel config problem.

Please use attached kernel .config.

For your reference I also attached a uImage that works well on my side.

It also includes the AD7879 Touch Screen Driver.

 

-Michael

 

--- Vivi Li                                                  2009-02-03 06:11:33

I still can not see anything on LCD screen using your uImage.

I will try the config file tomorrow.

 

--

Bellow is the hardware settings. Switches and jumpers not listed are default

settings.

SW11:          Positions 4 OFF

SW13:          Positions 1, 2 & 3 OFF

SW20:          Position 1 OFF

SW21:        All OFF

JP3: OFF

JP5: OFF

 

Revision numbers are listed bellow:

BFLLCD EZEXT rev 1.1

BF526-EZLITE rev 0.1

 

bootargs=root=/dev/mtdblock0 rw clkin_hz=25000000 console=tty0

console=ttyBF0,57600

 

--- Vivi Li                                                  2009-02-03 22:19:44

I try again with your uImage. Bellow is the results:

 

When LCD card is plugged into BF526-EZBRD and all the hardware settings are

strictly followed. I can find package loss when ping to BF526-EZBRD and failure

of telnet to it.

--

test@Linux123-ViviLi:/tftpboot> ping 10.100.4.50

PING 10.100.4.50 (10.100.4.50) 56(84) bytes of data.

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.056 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.061 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=3 ttl=64 time=0.060 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=5 ttl=64 time=0.063 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=7 ttl=64 time=0.063 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=8 ttl=64 time=0.064 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=10 ttl=64 time=0.064 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=11 ttl=64 time=0.062 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=12 ttl=64 time=0.063 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=15 ttl=64 time=0.063 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=16 ttl=64 time=0.063 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=17 ttl=64 time=0.062 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=18 ttl=64 time=0.062 ms

 

--- 10.100.4.50 ping statistics ---

18 packets transmitted, 13 received, 27% packet loss, time 16996ms

rtt min/avg/max/mdev = 0.056/0.062/0.064/0.002 ms

test@Linux123-ViviLi:/tftpboot> telnet 10.100.4.50

Trying 10.100.4.50...

telnet: connect to address 10.100.4.50: Connection timed out

test@Linux123-ViviLi:/tftpboot>

--

 

Then unplug LCD card, and don't change any hardware setting. I can see no

package loss when ping to 526 and telnet successfully.

--

test@Linux123-ViviLi:/tftpboot> ping 10.100.4.50

PING 10.100.4.50 (10.100.4.50) 56(84) bytes of data.

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.203 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.183 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=3 ttl=64 time=0.192 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=4 ttl=64 time=0.183 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=5 ttl=64 time=0.190 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=6 ttl=64 time=0.182 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=7 ttl=64 time=0.190 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=8 ttl=64 time=0.184 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=9 ttl=64 time=0.188 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=10 ttl=64 time=0.184 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=11 ttl=64 time=0.191 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=12 ttl=64 time=0.182 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=13 ttl=64 time=0.189 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=14 ttl=64 time=0.181 ms

64 bytes from 10.100.4.50: icmp_seq=15 ttl=64 time=0.190 ms

 

--- 10.100.4.50 ping statistics ---

15 packets transmitted, 15 received, 0% packet loss, time 14001ms

rtt min/avg/max/mdev = 0.181/0.187/0.203/0.014 ms

test@Linux123-ViviLi:/tftpboot>

test@Linux123-ViviLi:/tftpboot> telnet 10.100.4.50

Trying 10.100.4.50...

Connected to 10.100.4.50.

Escape character is '^]'.

 

 

BusyBox v1.13.2 (2009-01-22 14:08:39 CET) built-in shell (msh)

Enter 'help' for a list of built-in commands.

 

root:/> ls

bin   etc   init  mnt   root  sys   usr

dev   home  lib   proc  sbin  tmp   var

root:/> dmesg

Linux version 2.6.28-ADI-2009R1-pre-svn6034 (michael@mhenneri-D02) (gcc version

4.1.2 (ADI svn)) #283 Thu Jan 22 17:59:50 CET 2009

Board Memory: 64MB

Kernel Managed Memory: 64MB

Memory map:

  fixedcode = 0x00000400-0x00000490

  text      = 0x00001000-0x00130500

  rodata    = 0x00130500-0x00192844

  bss       = 0x00192850-0x001a51dc

  data      = 0x001a51dc-0x001ba000

    stack   = 0x001b8000-0x001ba000

  init      = 0x001ba000-0x006d7000

  available = 0x006d7000-0x03eff000

  DMA Zone  = 0x03f00000-0x04000000

Hardware Trace Active and Enabled

Boot Mode: 1

Blackfin support (C) 2004-2008 Analog Devices, Inc.

Compiled for ADSP-BF526 Rev 0.0

Warning: Compiled for Rev 0, but running on Rev 65535

Warning: Unsupported Chip Revision ADSP-BF526 Rev 0.65535 detected

Blackfin Linux support by   blackfin.uclinux.org/

Processor Speed: 400 MHz core clock and 80 MHz System Clock

boot memmap: 00000000006d7000 - 0000000003eff000 (usable)

On node 0 totalpages: 16127

free_area_init_node: node 0, pgdat 001b6554, node_mem_map 006dc000

  DMA zone: 126 pages used for memmap

  DMA zone: 0 pages reserved

  DMA zone: 16001 pages, LIFO batch:3

  Normal zone: 0 pages used for memmap

  Movable zone: 0 pages used for memmap

NOMPU: setting up cplb tables

Instruction Cache Enabled for CPU0

Data Cache Enabled for CPU0 (write-back)

Built 1 zonelists in Zone order, mobility grouping off.  Total pages: 16001

Kernel command line: root=/dev/mtdblock0 rw clkin_hz=25000000

console=tty0,57600

ip=10.100.4.50:10.100.4.174:10.100.4.174:255.255.255.0:bf526-ezbrd:eth0:off

Configuring Blackfin Priority Driven Interrupts

PID hash table entries: 256 (order: 8, 1024 bytes)

Console: colour dummy device 80x25

console [tty0] enabled

Dentry cache hash table entries: 8192 (order: 3, 32768 bytes)

Inode-cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)

Kernel managed physical pages: 16127

Memory available: 56920k/65536k RAM, (5236k init code, 1213k kernel code, 551k

data, 1024k dma, 588k reserved)

Calibrating delay loop... 796.67 BogoMIPS (lpj=1593344)

Security Framework initialized

Mount-cache hash table entries: 512

Blackfin Scratchpad data SRAM: 4 KB

Blackfin L1 Data A SRAM: 16 KB (15 KB free)

Blackfin L1 Data B SRAM: 16 KB (16 KB free)

Blackfin L1 Instruction SRAM: 48 KB (42 KB free)

PDA for CPU0 reserved at 00193780

net_namespace: 288 bytes

NET: Registered protocol family 16

Blackfin GPIO Controller

Blackfin DMA Controller

ezbrd_init(): registering device resources

usbcore: registered new interface driver usbfs

usbcore: registered new interface driver hub

usbcore: registered new device driver usb

musb_hdrc: version 6.0, pio, host, debug=0

musb_hdrc: ConfigData=0x00 (UTMI-8)

musb_hdrc: HDRC RTL version 0.0

musb_hdrc: hw_ep 0shared, max 64

musb_hdrc: hw_ep 1tx, max 128

musb_hdrc: hw_ep 1rx, max 128

musb_hdrc: hw_ep 2tx, max 128

musb_hdrc: hw_ep 2rx, max 128

musb_hdrc: hw_ep 3tx, max 128

musb_hdrc: hw_ep 3rx, max 128

musb_hdrc: hw_ep 4tx, max 128

musb_hdrc: hw_ep 4rx, max 128

musb_hdrc: hw_ep 5tx, max 1024

musb_hdrc: hw_ep 5rx, max 1024

musb_hdrc: hw_ep 6tx, max 1024

musb_hdrc: hw_ep 6rx, max 1024

musb_hdrc: hw_ep 7tx, max 1024

musb_hdrc: hw_ep 7rx, max 1024

musb_hdrc: USB Host mode controller at ffc03800 using PIO, IRQ 59

musb_hdrc musb_hdrc.0: MUSB HDRC host driver

musb_hdrc musb_hdrc.0: new USB bus registered, assigned bus number 1

usb usb1: configuration #1 chosen from 1 choice

hub 1-0:1.0: USB hub found

hub 1-0:1.0: 1 port detected

NET: Registered protocol family 2

IP route cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)

TCP established hash table entries: 2048 (order: 2, 16384 bytes)

TCP bind hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)

TCP: Hash tables configured (established 2048 bind 2048)

TCP reno registered

NET: Registered protocol family 1

Setting up Blackfin MMR debugfs

msgmni has been set to 111

io scheduler noop registered (default)

bfin-lq035q1: 320x240 16-bit RGB FrameBuffer initializing...

dma_alloc_init: dma_page @ 0x03b50000 - 256 pages at 0x03f00000

Console: switching to colour frame buffer device 80x40

bfin-otp: initialized

Serial: Blackfin serial driver

bfin-uart.1: ttyBF0 at MMIO 0xffc00400 (irq = 29) is a BFIN-UART

brd: module loaded

bfin_mac_mdio: probed

bfin_mac: attached PHY driver [Generic PHY] (mii_bus:phy_addr=0:01, irq=-1,

mdc_clk=2500000Hz(mdc_div=15)@sclk=80MHz)

bfin_mac bfin_mac.0: Blackfin on-chip Ethernet MAC driver, Version 1.1

bfin-spi bfin-spi.0: Blackfin on-chip SPI Controller Driver, Version 1.0,

regs_base@ffc00500, dma channel@7

ad7879 spi0.5: Failed to probe AD7879 Touchscreen

rtc-bfin rtc-bfin: rtc core: registered rtc-bfin as rtc0

i2c-bfin-twi i2c-bfin-twi.0: Blackfin BF5xx on-chip I2C TWI Contoller,

regs_base@ffc01400

bfin-wdt: initialized: timeout=20 sec (nowayout=0)

hid_tmff: Unknown symbol _input_ff_create_memless

usbcore: registered new interface driver usbhid

usbhid: v2.6:USB HID core driver

TCP cubic registered

NET: Registered protocol family 17

rtc-bfin rtc-bfin: setting system clock to 1970-01-20 03:45:26 UTC (1655126)

IP-Config: Complete:

     device=eth0, addr=10.100.4.50, mask=255.255.255.0, gw=10.100.4.174,

     host=bf526-ezbrd, domain=, nis-domain=(none),

     bootserver=10.100.4.174, rootserver=10.100.4.174, rootpath=

Freeing unused kernel memory: 5236k freed

PHY: 0:01 - Link is Up - 100/Full

root:/>

--

 

Hardware settings for landscape LCD EZ-EXTENDER(Rev 1.1) is as bellow:

--

JP1: OFF

JP2: 1 & 2 installed

JP3: 5 & 6 installed

JP5: 1 & 2 installed

JP6: OFF

JP7: OFF

JP8: All OFF

JP9: ON

JP10: 1 & 2 installed

JP11: 3 & 4 installed

JP12: OFF

JP13: 2 & 3 installed

--

 

--- Michael Hennerich                                        2009-02-04 03:42:51

Vivi,

 

can you try following EZKIT HW config:

 

SW11:          ALL OFF

SW12:         ON, ON, OFF, ON

SW13:          OFF, OFF, OFF, ON

SW14:          OFF, ON, OFF, ON

SW20:          OFF, ON, OFF, OFF, OFF, OFF

SW21:        ON, ON, all others OFF

JP2: OFF

JP3: OFF

JP5: OFF

 

My board is rev 0.2 do you have a rev 0.2 board flying around?

 

-Michael

 

 

--- Vivi Li                                                  2009-02-04 05:27:57

Hi, Michael

 

I tried the above HW config, still the same problem as I described above.

 

And for all the two boards I have, they are 0.1 board version.

If you have 0.1 board, please try on it.

 

-Vivi

 

--- Michael Hennerich                                        2009-02-04 05:38:54

Let me see if I can find a 0.1 board ..

-Michael

 

--- Michael Hennerich                                        2009-02-04 06:47:37

OK - I see the same issue as you on the rev 0.1 boards.

I don't have rev 0.1 schematics nor do I have a list of differences between 0.1

and 0.2.

 

0.1 is a internal prototype board revision only, I don't know it's worth the

effort figuring out what the problem is.

 

Please get an 0.2 board for your testing.

 

-Michael

 

 

--- Vivi Li                                                  2009-03-31 22:50:19

I've got a 0.2 version BF526-EZBRD board, and it works alright.

So close this bug. Thanks!

 

 

 

    Files

    Changes

    Commits

    Dependencies

    Duplicates

    Associations

    Tags

 

File Name     File Type     File Size     Posted By

config.526    application/octet-stream    38027    Vivi Li

config_bf526-ezbrd_lcd_touch    application/octet-stream    39022    Michael Hennerich

uImage    application/octet-stream    3715313    Michael Hennerich

Outcomes