2009-03-12 05:59:29     Links Browser with DirectFB on TCM-BF537 and Epson S1D13513

Document created by Aaronwu Employee on Aug 14, 2013
Version 1Show Document
  • View in full screen mode

2009-03-12 05:59:29     Links Browser with DirectFB on TCM-BF537 and Epson S1D13513

Michael Heiser (GERMANY)

Message: 70840   

 

Dear guys,

 

Currently I'm trying to get the links webbrowser running on my TCM-BF537 Board which is connected to an Epson S1d13513. The first graphical App i tried was nano-X. This worked fine. All Apps for nano-X seem to work good on my device, but theres no browser for Nano-X I found. And I want to get a Browser running on my device. Links with directFB seems to be a good alternative.

 

Building links and directFB went well but when i want to start links on my Device it will not work. The following log should explain what I mean. I also logged my /dev, /proc and directfbrc that you can see what is ready on my device. Currently I work with 2008R1.5.

 

LOG:

 

root: /> ls /proc

1 4 cmdline interrupts modules sys

10 40 cplbinfo iomem mounts sysvipc

11 44 cpuinfo ioports mtd timer_list

16 5 devices irq net tty

17 6 diskstats kallsyms partitions uptime

18 62 driver kmsg s1d13513fb version

19 7 execdomains loadavg self vmstat

2 8 fb locks slabinfo zoneinfo

20 9 filesystems maps spi_mmc

3 buddyinfo fs meminfo sram

37 bus gpio misc stat

root: /> ls /dev

console gpio20 gpio35 gpio7 ptmx ptype ttyp5

fb0 gpio21 gpio36 gpio8 pts ptypf ttyp6

full gpio22 gpio37 gpio9 ptyp0 random ttyp7

gpio0 gpio23 gpio38 kmem ptyp1 root ttyp8

gpio1 gpio24 gpio39 kmsg ptyp2 rtc0 ttyp9

gpio10 gpio25 gpio4 mem ptyp3 spi_mmc ttypa

gpio11 gpio26 gpio40 mtd0 ptyp4 sport0 ttypb

gpio12 gpio27 gpio41 mtd0ro ptyp5 sport1 ttypc

gpio13 gpio28 gpio42 mtd1 ptyp6 tty ttypd

gpio14 gpio29 gpio43 mtd1ro ptyp7 ttyBF0 ttype

gpio15 gpio3 gpio44 mtd2 ptyp8 ttyBF1 ttypf

gpio16 gpio30 gpio45 mtd2ro ptyp9 ttyp0 tun

gpio17 gpio31 gpio46 mtdblock0 ptypa ttyp1 urandom

gpio18 gpio32 gpio47 mtdblock1 ptypb ttyp2 watchdog

gpio19 gpio33 gpio5 mtdblock2 ptypc ttyp3 zero

gpio2 gpio34 gpio6 null ptypd ttyp4

root: />

root: /> links -g  www.google.de &

64

root: />

  =======================| DirectFB 1.1.1 |=======================

  (c) 2001-2007 The DirectFB Organization (directfb.org)

  (c) 2000-2004 Convergence (integrated media) GmbH

  ------------------------------------------------------------

 

(*) DirectFB/Core: Single Application Core. (2009-03-12 08:52)

DirectFB/core/system: No system found!

Could not initialize any graphics driver. Tried the following drivers:

directfb:

No (suitable) implementation found!

 

root: /> cat /etc/directfbrc

mode=800x480

depth=16

pixelformat=RGB16

root: />

 

 

Perhaps anyone knows where to go on.

 

Regards Michael

TranslateQuoteReplyEditDelete

 

 

2009-03-12 12:32:42     Re: Links Browser with DirectFB on TCM-BF537 and Epson S1D13513

Michael Heiser (GERMANY)

Message: 70876   

 

No one any Ideas?

 

Regards Michael

TranslateQuoteReplyEditDelete

 

 

2009-03-12 12:40:02     Re: Links Browser with DirectFB on TCM-BF537 and Epson S1D13513

Michael Hennerich (GERMANY)

Message: 70877    It should look like this:

 

root:/> links -g  uclinux.org

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~| DirectFB 1.2.3

|~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(c) 2001-2008 The world wide DirectFB Open Source Community

(c) 2000-2004 Convergence (integrated media) GmbH

----------------------------------------------------------------

 

(*) DirectFB/Core: Single Application Core. (2008-10-08 07:38)

(*) Direct/Thread: Started 'VT Switcher' (235) [CRITICAL OTHER/OTHER

0/0] <12288>...

(*) Direct/Thread: Started 'Keyboard Input' (236) [INPUT OTHER/OTHER

0/0] <12288>...

(*) DirectFB/Input: Keyboard 0.9 (directfb.org)

(*) Direct/Thread: Started 'tslib Input' (237) [INPUT OTHER/OTHER 0/0]

<12288>...

(*) DirectFB/Input: tslib touchscreen 0 0.1 (tslib)

(*) DirectFB/Graphics: Generic Software Rasterizer 0.6 (directfb.org)

(*) DirectFB/Core/WM: Default 0.3 (directfb.org)

(*) FBDev/Surface: Allocated 320x240 16 bit RGB16 buffer (index 0) at

offset 0 and pitch 640.

DirectFB/FBDev: Panning display failed (x=0 y=0 ywrap=0 vbl=1)!

 

 

Did you test your framebuffer with the framebuffer console yet?

 

docs.blackfin.uclinux.org/doku.php?id=the_framebuffer_console

 

Can you try to enable it - to see if it make a difference?

 

-Michael

 

 

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-03-12 13:43:40     Re: Links Browser with DirectFB on TCM-BF537 and Epson S1D13513

Michael Heiser (GERMANY)

Message: 70881   

 

Hrrrmmm,

 

I just recognize, that my framebuffer driver is set to support 8 bpp. Perhaps this is the solution :). I will try to compile the Epson-driver tomorrow with 16bit support and the test it again.

 

I will go on framebuffer console, too. Thanks Michael.

 

Greetz Michael

TranslateQuoteReplyEditDelete

 

 

2009-03-17 03:52:45     Re: Links Browser with DirectFB on TCM-BF537 and Epson S1D13513

Michael Heiser (GERMANY)

Message: 71074   

 

For all guys who want to use DirectFB properly,

 

I found a link linux.about.com/library/cmd/blcmdl5_fb.modes.htm where is discribed, how to config the fb.modes file in /etc/.

 

This file is responsable for the configuration of your personal display. The testing is going on, but I cannot spend so much time with it cause I go on to next semester.

 

Regards Michael

TranslateQuoteReplyEditDelete

 

 

2009-03-17 09:51:29     Re: Links Browser with DirectFB on TCM-BF537 and Epson S1D13513

Mike Frysinger (UNITED STATES)

Message: 71113   

 

thanks, ive added info to the wiki about this

 

docs.blackfin.uclinux.org/doku.php?id=uclinux-dist:directfb

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-03-19 11:26:24     Re: Links Browser with DirectFB on TCM-BF537 and Epson S1D13513

Michael Heiser (GERMANY)

Message: 71271   

 

Hey guys,

 

Another question to links. I tested today links from svn-trunk. Compiling went all well, also I added Framebufferconsole whicj works fine. Now my problem is, that I'll have a configuration fault. When I want to start links, I get this log output.

 

root:/> links -g  www.google.de

Graphics not enabled when compiling

 

 

Is there a way to force building links with graphics support?

 

Yours

 

Michael

 

 

TranslateQuoteReplyEditDelete

 

 

2009-03-19 17:34:42     Re: Links Browser with DirectFB on TCM-BF537 and Epson S1D13513

Mike Frysinger (UNITED STATES)

Message: 71279   

 

you need to enable libpng and rebuild links

QuoteReplyEditDelete

Attachments

    Outcomes