2009-03-04 15:10:59     speex echo canceller

Document created by Aaronwu Employee on Aug 14, 2013
Version 1Show Document
  • View in full screen mode

2009-03-04 15:10:59     speex echo canceller

Rob Maris (GERMANY)

Message: 70379   

 

I'm having a problem with automatic reset of echo canceller mode with linphone. Below is a log extract.

 

User-Agent: Linphone/3.0.0 (eXosip2/3.1.0)

Content-Length: 0

 

 

ortp-message-No authentication info in the request, ignoring

ortp-message-bandwidth usage: audio=[d=0.0,u=0.0] video=[d=0.0,u=0.0] kbit/sec

ortp-message-alsa_open_r: opening default at 8000Hz, bits=16, stereo=0

ortp-message-bandwidth usage: audio=[d=0.0,u=0.0] video=[d=0.0,u=0.0] kbit/sec

ortp-warning-alsa_set_params: periodsize:256 Using 1024

ortp-warning-alsa_set_params: period:8 Using 8

ortp-warning-We are late of 208 miliseconds.

ortp-warning-We are late of 164 miliseconds.

ortp-warning-speexec: -reset of echo canceller- in0=1600, in1=256

ortp-warning-speexec: -reset of echo canceller- in0=1600, in1=0

ortp-warning-alsa_set_params: periodsize:256 Using 1024

ortp-warning-alsa_set_params: period:8 Using 8

ortp-message-synchronizing timestamp, diff=2560

ortp-warning-We are late of 106 miliseconds.

ortp-message-too much echo signal, sending anyway.

ortp-warning-We are late of 98 miliseconds.

ortp-warning-speexec: -reset of echo canceller- in0=1472, in1=768

ortp-message-synchronizing timestamp, diff=400

ortp-warning-speexec: -reset of echo canceller- in0=1344, in1=768

ortp-message-synchronizing timestamp, diff=560

ortp-message-bandwidth usage: audio=[d=39.1,u=27.6] video=[d=0.0,u=0.0] kbit/sec

ortp-message-bandwidth usage: audio=[d=31.3,u=27.7] video=[d=0.0,u=0.0] kbit/sec

ortp-message-bandwidth usage: audio=[d=31.3,u=27.8] video=[d=0.0,u=0.0] kbit/sec

ortp-message-bandwidth usage: audio=[d=31.3,u=29.2] video=[d=0.0,u=0.0] kbit/sec

ortp-message-bandwidth usage: audio=[d=31.3,u=30.5] video=[d=0.0,u=0.0] kbit/sec

ortp-message-bandwidth usage: audio=[d=31.9,u=30.1] video=[d=0.0,u=0.0] kbit/sec

 

I tried to get rid of it by increasing framesize from 128 to 512 in speexec.c but that does not help.

 

The troubleshooting section of  speex.org/docs/manual/speex-manual/node7.html notifies: "The delay between the record and playback signals must be minimal".

 

when I execute

 

arecord | aplay

 

the path from record to playback is slightly more than 0,5 seconds.

 

Any suggestion regarding this would be appreciated.

 

 

 

 

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-03-07 19:02:57     Re: speex echo canceller

Robin Getz (UNITED STATES)

Message: 70563   

 

Rob:

 

Which codec are you using?

 

-Robin

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-03-08 16:58:23     Re: speex echo canceller

Rob Maris (GERMANY)

Message: 70568   

 

AD73311

QuoteReplyEditDelete

 

 

2009-03-11 07:09:01     Re: speex echo canceller

Rob Maris (GERMANY)

Message: 70763   

 

Robin: I'd kindly remind you about this topic.

 

BTW: I'm also willing to get advances using a professional service - however three specific inquiries were not succesful (either no time resources, no response, or insufficient expertise) . Any hints or offers are welcome.

 

Rob

Attachments

    Outcomes