AD74412RBCPZ unable to communicate with arduino(SPI)

I have being trying to communicate with AD74412 with SPI using arduino and STM32h723 development board no matter how hard I tried I am unable to receive any data from that AD74412 IC.

Datasheet says first we have to clear Alert status register bits and i did and in order to read something i have to use Readback select register and I am doing everything according to the datasheet I am not receiving any data at the output. And this sensor i cannot simply send dummy clocks and get the data it requires me to write the address of the register which i want to read inn Readselect register.

Is there something else I am missing here the PC based software seems to work fine but when i use arduino noting happens.

Kindly help me I am working some important project and also if there any library files available please so share me. I will be off loaded.

Parents Reply
  • you are right the reset was one of the issue after doing everything i found reset is not pulled high after  fixing that problem by pulling it up with 3K resistor I tries running the same program again but still it didn't work. and the Alert_pin is always low. and before fixing the reset issue it was always high. That makes things too hard i have no idea what's going i expect the alert pin to get low only when I make a CRC error. or some error while sending data but instead its always low.

Children
  • +1
    •  Analog Employees 
    on Jun 24, 2021 10:15 AM in reply to Ankit-anklabs

    Hi Ankit, 

    This is as expected. The Alert pin will assert low on power up as the part comes out of the Power on Reset cycle. 

    If you were able to read the Alert status register, you would see the "Reset Occurred" bit asserted. 

    Let's first confirm that the device is powered up fully. Can you confirm the following voltages (which can be measured using the test points on the board)

    1.  AVDD, AVSS, 
    2.  DVCC & IOVDD, 
    3.  REFIN
    4.  ALDO5V, DLDO1V8, ALDO1V8

    Can you also send a scope-shot of your SPI sequence? 

    I suggest a read from the ALERT_STATUS register:

    1. 1st frame: write 0x2E (address of ALERT_STATUS register) to READ_SELECT register (0x41)
    2. 2nd frame: a NOP command (0x0 data to 0x0 register) can be applied. the ALERT_STATUS data should be available on the SDO pin. 

    It would be good to confirm the SPI signals on the AD74413R board if possible. R13 - R16 are all on the SPI lines. 

    Thanks,

    Bríde

  • Thanks I will do as you say well i already did but this time I will make LDAC pin pull down and make sure ALERT and ADC_RDY pin are pulled up I am doing everything right but I am missing things somewhere.

    I will check all test points and is it normal to have -1.7 volt at charge pump pin the datasheet says trip level at -1.65 volt.

    ok I am going to test the board.....

  • I did what you were suggesting but still i get disappointments

    https://drive.google.com/drive/folders/13gOJE7H8Ngvkvx9IgB0vujCKdW39fmLP?usp=sharing

    refer this images.

    actually we have replaced the old chip with new one since the old chip for no reason it was shorting the IOVDD and DVCC(i think its dead) all the trouble begins with this new chip is there any bootloader kind of stuff for this chip.

    This board came to us for repair work but old chip worked fine with SDP-S control board but now we lost SDP-S board so we are working it out with arduino and STM32 boards.

    few minutes ago there told me there had replaced the chip a long time ago since then no one tested it  is this could be a source of issue???

  • I thing one of my reply is considered as spam i attached a link for my google drive to view the dso pics.

    what I said in previous reply was that even after following your instructions I am unable to solve the issue later in my office told me that the previous IC was blown and now there using new IC and there did not uses SDP-S controller board to check. I am the first person to work it with arduino. if the IC needs some kind of firmware or initial setup then that should be the issue i am facing, Is this IC really uses firmware or it requires special type of programming for the first time use????

    well i have attched the images directly with any URL links

  • 0
    •  Analog Employees 
    on Jun 29, 2021 4:44 PM in reply to Ankit-anklabs

    Hi Ankit, 

    No, there is no firmware or bootloader on the AD74413R. You should be able to communicate with it directly. 

    Do you think there is a possibility that the board was also damaged previously? 

    Were you able to confirm all of the supply voltages listed in my previous message? 

    I guess the third picture that you shared is the SPI clock and SDI to the AD74413R? Can you confirm where you captured these plots? Was this on the AD74413R board (I want to be sure that the signals are getting to the board correctly). 

    If you can send me a clearer picture of the SCLK & SDI (also SDO & SYNC if you can!), I can try to confirm that the data frame is following the datasheet timing diagram correctly. All of the timing specifications listed on Table 15 of the datasheet must be met. 

    Thanks,

    Bríde