Application build problems ADuCM3029_demo_cn0414 using ADICUP3029

I am simply trying to build the ADuCM3029_demo_cn0414 in CCES 2.8.0.0, as it currently exists.  I'm new to the CCES environment, and have not modified any of the code to reflect my particular application.  I had lots of problems with unresolvable, and conflicting variables as I tried to get the thing to build.  The problem was endemic to all of the projects that were installed into the IDE.  It looked like something major was missing somewhere.

Depending on which CMSIS pack or combination of packs was installed, the unresolvable variables problem seemed to change somewhat.  I found and installed the CMSIS development pack 5.7.1 -dev0, and that seemed to fix the unresolvable variables problem.  That made me feel good, but other problems became visible, now related to the RTE.

I found one EZ article from someone who was having problems getting blink to work because of conflicting variables in the RTE file startup_ADuCM3029.c .  The ADI engineer suggested commenting out the four linker related external variables that were causing the conflict; done.  That allowed another problem to become visible, .../RTE/Device/ADuCM3029/system_ADuCM3029.c:378:31: error: 'NVIC_INTS' undeclared (first use in this function).

I don't know how to get this thing to work.  Am I going to keep exposing more problems as I go along?  What am I missing?  Do I need to rollback CCES to 2.6.0.0?  Please help.

Thanks,

Allan

Parents Reply Children
  • Andrei,

    Thank you for your reply.  I think the problem with my project may be a bit more complex than you and I think. 

    I started using CCES 2.9.3.0.  I commented out the other issues, but using CCES 2.9.3.0 caused other problems to show up.  It looks like the GPIO driver and possibly other drivers for other elements of the project/processor combinations is messed up in CCES 2.9.3.0, and I think the problem crosses multiple projects for the ADuCM3029.  I didn't see this type of problem in CCES 2.8.0.0, once I got the right CMSIS pack combination installed.  I can't figure out how to get the GPIO variables to resolve in the CCES 2.9.3.0. 

    Maybe it's buried somewhere in the CMSIS packs or elsewhere, but I can't tell where.  There must be some sort of combinations of the CCES CMSIS packs or system RTE configuration that needs to be enabled to get it to work.

    In CCES 2.8.0.0, I do not have the unresolved variables problem.  Instead, I get the following error message (Additional CRLF added to make the lines more readable) as the final build message output after building project ADuCM3029_demo_cn0414:

    'Building target: ADuCM3029_demo_cn0414'


    'Invoking: CrossCore GCC ARM Embedded C Linker'


    arm-none-eabi-gcc -T"C:\Analog Devices\CrossCore Embedded Studio 2.8.0\ADICUP3029 Workspace\EVAL-ADICUP3029-master.zip_expanded\EVAL-ADICUP3029-master\projects\ADuCM3029_demo_cn0414/RTE/Device/ADuCM3029/ADuCM3029.ld" -Wl,--gc-sections -mcpu=cortex-m3 -mthumb -specs=nosys.specs _RTE_ __ADUCM3029__ __SILICON_REVISION__=0x102 "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/ARM/CMSIS/5.7.1-dev0/CMSIS/Core/Include" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/ARM/CMSIS/5.7.1-dev0/CMSIS/Driver/Include" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/ARM/CMSIS/5.7.1-dev0/CMSIS/Driver/VIO/Include" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADI-BleSoftware/1.0.1/Include/communication" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADI-BleSoftware/1.0.1/Include/communication/ble" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/adc" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/beep" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/crc" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/dma" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/flash" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/gpio" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/i2c" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/pwr" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/rng" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/rtc" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/spi" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/sport" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/tmr" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/uart" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/wdt" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/ADuCM302x_DFP/3.1.0/Include/drivers/xint" "C:/Analog Devices/CrossCore Embedded Studio 2.8.0/ARM/packs/AnalogDevices/EV-COG-AD3029LZ_BSP/3.1.0/Include" "C:\Analog Devices\CrossCore Embedded Studio 2.8.0\ADICUP3029 Workspace\EVAL-ADICUP3029-master.zip_expanded\EVAL-ADICUP3029-master\projects\ADuCM3029_demo_cn0414/RTE" "C:\Analog Devices\CrossCore Embedded Studio 2.8.0\ADICUP3029 Workspace\EVAL-ADICUP3029-master.zip_expanded\EVAL-ADICUP3029-master\projects\ADuCM3029_demo_cn0414/RTE/BLE" "C:\Analog Devices\CrossCore Embedded Studio 2.8.0\ADICUP3029 Workspace\EVAL-ADICUP3029-master.zip_expanded\EVAL-ADICUP3029-master\projects\ADuCM3029_demo_cn0414/RTE/Device/ADuCM3029" -o  "ADuCM3029_demo_cn0414" @input-file.txt -lm


    arm-none-eabi-gcc: error: _RTE_: No such file or directory


    arm-none-eabi-gcc: error: __ADUCM3029__: No such file or directory


    arm-none-eabi-gcc: error: __SILICON_REVISION__=0x102: No such file or directory


    make: *** [ADuCM3029_demo_cn0414] Error 1\

    It looks like _RTE_, __ADUCM3029__, and __SILICON_REVISION__ are variables of some sort, and the errors associated with them seem to indicate that they are somehow referred to in file names or directories.  Maybe this is an unfortunate compiler mislabeling of the problem, but I cannot tell.  These variables are defined in the .cproject file in the main project directory, and are referred to multiple times in the file. 

    Unfortunately, this whole thing is a bit tricky to use, because of all of the things that have to be unpacked, installed, and enabled.  This looks like some sort of set-up problem, but I cannot tell what I am missing in the set-up.  Therefore, I don't know how to resolve this problem.  The project will not completely compile, and as such, I cannot get the project off ground zero.

    There is another error in the ADuCM3029_demo_cn0414/RTE/Device/ADuCM3029/adi_adc.c file that is flagged as a self reference that maybe should be defined in another way, but I did not write the code.

              /* Clear the status bits */
              pDevice->pReg->STAT =  pDevice->pReg->STAT;

    Apparently, this shows up in two places, only in the adi_adc.c file in the ADuCM3029_demo_cn0414 project.  I do not know what the compiler does when it finds such a statement.  However, this problem did not stop the project build.  In fact, you have to search the project to find it.

    Please help.

    Thanks,

    Allan

  • I started over, by deleting the projects and reloading them from the EVAL-ADICUP3029-master.zip, and magically (after commenting out those lines that do not work) it now works.  Something must have gotten corrupted somewhere in the project folders.

    It looks like I solved my problem.

    Thanks.

  • 0
    •  Analog Employees 
    on Jan 22, 2021 7:24 PM 2 months ago in reply to ahaas@hgiworld.com

    Thanks Allan for the follow up.  Glad things are now working for you.

    Cheers,

    Brandon

  • I found a new problem.  I cannot figure out how to disable semihosting.  All of the wikis and other information related to that seems to be out of date with respect to my CCES 2.8.0.0.  The instructions refer to things that I cannot see or find.  I've looked everywhere.  Would you please tell me how to disable semihosting in CCES 2.8.0.0?

    Thanks,

    Allan

  • +1
    •  Analog Employees 
    on Jan 25, 2021 10:13 AM 2 months ago in reply to ahaas@hgiworld.com

    Hello,

    This is in 2.9.1. You have to go to the project properties by right-clicking on the project.

    Then you must go to the Setting menu under the C/C++ Build dropdown and go to the Libraries option From the CrossCore GCC ARM Embedded C Linker Dropdown, just like in the picture. There, the semihosting support option has to be set to nosys.specs.

    It should be the same process as in 2.8.0.

    Please be sure to clone the project from the Github repo. If you clone it all these settings should already be in place.

    Regards,
    Andrei