Post Go back to editing

ADALM2000 does not start under Windows 10 after installation

Hi,

I followed the installation steps and Scopy does not start after installation under Windows.

In another Windows it starts but completely blocks the internet. I am super frustrated.

Please I need help! 

Parents Reply Children
  • Hi,

    Both didn't work for me. Its happening before I open Scopy.

    Here I am going the write details without private info. I hope you or some support people here can help me.

    So the issue happens when I plug ADALM2000 right after it pops up the ADALM2000 drive. 

    Here is my config file:

    [NETWORK]
    hostname = m2k
    ipaddr = 192.168.4.1
    ipaddr_host = 192.168.4.10
    netmask = 255.255.255.0

    [WLAN]
    ssid_wlan =
    pwd_wlan =
    ipaddr_wlan =

    [USB_ETHERNET]
    ipaddr_eth =
    netmask_eth = 255.255.255.0

    [SYSTEM]
    xo_correction =
    udc_handle_suspend = 0
    # USB Communication Device Class Compatibility Mode [rndis|ncm|ecm]
    usb_ethernet_mode = 0

    [ACTIONS]
    diagnostic_report = 0
    dfu = 0
    reset = 0
    calibrate = 0

    Here is the network situation before ADALM2000 is connected:


    Wireless LAN adapter Local Area Connection* 3:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :

    Wireless LAN adapter Local Area Connection* 4:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :

    Wireless LAN adapter Wi-Fi:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::1997:7a44:fded:cb05%7
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.209.196.138
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.128.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 10.209.128.1

    Here is the network situation after ADALM2000 is connected:

    Ethernet adapter Ethernet 2:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::15e3:e73b:7426:a862%17
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.4.10
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Default Gateway . . . . . . . . . :

    Wireless LAN adapter Local Area Connection* 3:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :

    Wireless LAN adapter Local Area Connection* 4:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :

    Wireless LAN adapter Wi-Fi:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :

    As you see above IPv4 address of Wireless LAN is 10.209.196.138 and ADALM2000 has 192.168.4.10. And when I plug the USB of the ADALM2000 it creates virtual Ethernet but disconnects the Wifi. Disabling and enabling them also didn't work.

    I have been struggling with this years.

  • It didnt work. I followed the exact steps:

    1. Open Registry Editor.

    2. Go to HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Microsoft\Windows\WcmSvc\Local.

    3. Create/change the fMinimizeConnections registry DWORD to 0.

    4. Close Registry Editor and reboot.

    Still ADALM2000 blocks the Wifi adapter in two PCs. 

  • Tried rest advices still no luck. I dont know what ADALM2000 does and Windows locks the entire WLAN

  • This issue must be specific to your setup. On all PCs I've seen so far the RNDIS adaptor doesn't disable WLAN. 

    What you can do is to DISABLE the RNDIS interface. And instead use the default IIO over USB instead. That's what you might be using anyways.

    Do a right click on the RDNIS adaptor in:

    Control Panel\All Control Panel Items\Network Connections

    And select 'Disable'

    -Michael